Principala dificultate cu care se confruntă familiile monoparentale: cum poate un părinte singur să crească un copil fericit?

Fiind din ce în ce mai frecvente situațiile în care, în urma unor diverse probleme (divorț, deces, abandon, etc), familia normală devine familie monoparentală, este necesar să luăm în calcul cele mai bune modalități prin care micuții pot beneficia de o copilărie normală, cu toate că se bucură numai de prezența unui singur părinte.

Totuși, ca urmare a tumultului produs de viața în lipsa partenerului de cuplu, anumiți adulți uită, deseori, să acorde o atenție deosebită nevoilor copiilor care, la rândul lor, sunt afectați de această situație. Bineînțeles, creșterea unui copil nu este deloc o sarcină ușoară nici pentru ambii părinți, mai ales pentru unul singur.

Copiii crescuți de un părinte singur pot fi la fel de fericiți și de sănătoși psihic ca cei care se dezvoltă în prezența ambilor părinți biologici. Indiferent dacă au un părinte sau doi, cei mici devin adulți de succes, echilibrați din punct de vedere emoțional, doar atunci când adulții sunt deschiși, calzi, sensibili și flexibili.

         Acest tip de parenting are loc atunci când:

- adulții sunt preocupați și dornici să devină părinți cât mai buni

- adulții înțeleg că nimeni nu este perfect și conștientizează importanța unui sprijin extern (prieteni, persoane cu o situație similară, etc)

- adulții sunt încrezători în propria manieră de gestionare a educației copilului.

Cum construiesc părinții singuri relații pozitive cu cei mici?

Relațiile familiale pozitive sunt benefice pentru ambele părți. Astfel, copii se simt iubiți și beneficiază constant de un sentiment de siguranță, iar adulții au parte de o stare de împlinire.

Iată cum poți fundamenta astfel de relații cu juniorul tău:

- profită la maxim de momentele zilnice;

- poți petrece timp de calitate cu micuțul tău oriunde și oricând. Fie că împărtășiți diferite impresii seara, în loc să vă uitați la televizor, fie că jucați împreună un joc educativ sau cântați în drum spre școală sau grădiniță, toate aceste activități distractive au un impact benefic pentru copii.

- lasă copilașul să îți arate sau să îți vorbească despre pasiunile sale.

- îmbrățișează-l pe cel mic cât de des poți. Acesta are nevoie de afecțiunea părintelui său.

- laudă eforturile copilului în permanență. Acesta are nevoie de aprecierea ta.

- arată-i cât de mândru ești de realizările sale.

Încurajarea unui comportament adecvat

Indiferent dacă este vorba despre o familie monoparentală sau nu, regulile clare și limitele le oferă copiilor un sentiment puternic de siguranță. Totuși, atunci când ești părinte singur, stabilirea de reguli și de limite poate fi o misiune grea, mai ales dacă luăm în calcul nivelul de stres sau de oboseală pe care îl acumulezi zi de zi.

Fie că ne raportăm la divorț, abandon sau deces, este posibil să observi un comportament diferit din partea micuțului. Acest lucru este pe cât se poate de firesc. Mai jos sunt câteva idei utile prin care poți încuraja un comportament adecvat al celui mic, dar și să gestionezi diferitele situații generate de o atitudine necorespunzătoare a acestuia:

Acordă importanță sentimentelor copilului

Încurajează-l pe cel mic să vorbească despre furia, frustările sau supărările sale și arată-i că îl asculți și că îți pasă. Poți înțelege sentimentele sale negative fără a accepta un comportament negativ.

Creează reguli clare

Discută cu micuțul despre regulile pe care fiecare membru al familiei trebuie să le respecte. Este perfect în regulă să ai un stil de parenting diferit de cel al fostului partener.

Încearcă să fii consecvent

Copiii reacționează mult mai bine la schimbări dacă au reguli consecvente. De asemenea, părintele este primul care trebuie să respecte toate limitele stabilite și să nu fie dezamăgit dacă, în primă fază, micuțul nu le acceptă pe deplin.

Alege care sunt cele mai importante probleme pe care trebuie să le gestionezi

Abordarea problemelor legate de disciplinarea copilului poate fi o activitate epuizantă atunci când vorbim despre o familie monoparentală. Așadar, un lucru care te poate ajuta să ai mai multă energie și să acționezi mai calm este să te raportezi la gravitatea situației cu care te confrunți.

De exemplu, este cu adevărat atât de grav faptul că juniorul a făcut dezordine în cameră sau este mai important să te focusezi pe comportamentul său cu cei din jur?

Obținerea echilibrului parental

La fel ca toți ceilalți părinți, s-ar putea să întâmpini deseori dificultăți în ceea ce privește obținerea echilibrului parental.

Așadar, dacă consideri că ai în mod frecvent reacții exagerate sau ieșiri temperamentale, fără a schimba cu adevărat ceva în atitudinea micuțului, atunci o soluție la care poți apela este ajutorul unui profesionist.

De asemenea, unii adulți consideră că după un divorț, abandon sau deces al celuilalt părinte, copilul a trecut deja prin suficiente etape, încât nu mai trebuie disciplinat. Totuși, acest tip de acțiune evită problemele de mai târziu.

Gestionarea propriilor sentimente sau probleme

Fie că îți dorești asta sau nu, copilul va fi martorul momentelor tale de tristețe, supărare, furie sau stres.

Cu toate acestea, este deosebit de important să îi amintești celui mic că nu el este cauza problemelor sau sentimentelor cu care te confrunți și că iubirea ta față de el este neschimbată.

De regulă, se recomandă ca adulții să evite încărcarea emoțională a micuților cu propriile probleme sau stări cu care se confruntă, deoarece, în timp, acest lucru îi va transforma pe cei mici în tineri cu probleme de anxietate. De asemenea, poți apela la sprijinul unui psiholog sau a unui prieten.

Așadar, având în vedere toate aspectele de mai sus, tu cât de mult contribui la fericirea copilului tău? Chiar dacă faci parte dintr-o familie monoparentală sau nu, încearcă ori de câte ori poți să îi acorzi micuțului atenția cuvenită și să adopți o atitudine corectă cu privire la propriile sale probleme, sentimente sau dificultăți pe care le identifică.

De obicei, părinții sunt cele mai semnificative modele la care cei mici apelează atunci când cresc și întâmpină situații dificile, motiv pentru care nu trebuie să mai neglijezi relația pe care o ai cu aceștia.

Lăsați un comentariu