Urmărește-ne în social media

Principala dificultate cu care se confruntă familiile monoparentale: cum poate un părinte singur să crească un copil fericit?

Fiind din ce ├«n ce mai frecvente situa╚Ťiile ├«n care, ├«n urma unor diverse probleme (divor╚Ť, deces, abandon, etc), familia normal─â devine familie monoparental─â, este necesar s─â lu─âm ├«n calcul cele mai bune modalit─â╚Ťi prin care micu╚Ťii pot beneficia de o copil─ârie normal─â, cu toate c─â se bucur─â numai de prezen╚Ťa unui singur p─ârinte.

Totu╚Öi, ca urmare a tumultului produs de via╚Ťa ├«n lipsa partenerului de cuplu, anumi╚Ťi adul╚Ťi uit─â, deseori, s─â acorde o aten╚Ťie deosebit─â nevoilor copiilor care, la r├óndul lor, sunt afecta╚Ťi de aceast─â situa╚Ťie. Bine├«n╚Ťeles, cre╚Öterea unui copil nu este deloc o sarcin─â u╚Öoar─â nici pentru ambii p─ârin╚Ťi, mai ales pentru unul singur.

Copiii crescu╚Ťi de un p─ârinte singur pot fi la fel de ferici╚Ťi ╚Öi de s─ân─âto╚Öi psihic ca cei care se dezvolt─â ├«n prezen╚Ťa ambilor p─ârin╚Ťi biologici. Indiferent dac─â au un p─ârinte sau doi, cei mici devin adul╚Ťi de succes, echilibra╚Ťi din punct de vedere emo╚Ťional, doar atunci c├ónd adul╚Ťii sunt deschi╚Öi, calzi, sensibili ╚Öi flexibili.

Acest tip de parenting are loc atunci când:

- adul╚Ťii sunt preocupa╚Ťi ╚Öi dornici s─â devin─â p─ârin╚Ťi c├ót mai buni

- adul╚Ťii ├«n╚Ťeleg c─â nimeni nu este perfect ╚Öi con╚Ötientizeaz─â importan╚Ťa unui sprijin extern (prieteni, persoane cu o situa╚Ťie similar─â, etc)

- adul╚Ťii sunt ├«ncrez─âtori ├«n propria manier─â de gestionare a educa╚Ťiei copilului.

Cum construiesc p─ârin╚Ťii singuri rela╚Ťii pozitive cu cei mici?

Rela╚Ťiile familiale pozitive sunt benefice pentru ambele p─âr╚Ťi. Astfel, copii se simt iubi╚Ťi ╚Öi beneficiaz─â constant de un sentiment de siguran╚Ť─â, iar adul╚Ťii au parte de o stare de ├«mplinire.

Iat─â cum po╚Ťi fundamenta astfel de rela╚Ťii cu juniorul t─âu:

- profit─â la maxim de momentele zilnice;

- po╚Ťi petrece timp de calitate cu micu╚Ťul t─âu oriunde ╚Öi oric├ónd. Fie c─â ├«mp─ârt─â╚Öi╚Ťi diferite impresii seara, ├«n loc s─â v─â uita╚Ťi la televizor, fie c─â juca╚Ťi ├«mpreun─â un joc educativ sau c├ónta╚Ťi ├«n drum spre ╚Öcoal─â sau gr─âdini╚Ť─â, toate aceste activit─â╚Ťi distractive au un impact benefic pentru copii.

- las─â copila╚Öul s─â ├«╚Ťi arate sau s─â ├«╚Ťi vorbeasc─â despre pasiunile sale.

- ├«mbr─â╚Ťi╚Öeaz─â-l pe cel mic c├ót de des po╚Ťi. Acesta are nevoie de afec╚Ťiunea p─ârintelui s─âu.

- laud─â eforturile copilului ├«n permanen╚Ť─â. Acesta are nevoie de aprecierea ta.

- arată-i cât de mândru ești de realizările sale.

Încurajarea unui comportament adecvat

Indiferent dac─â este vorba despre o familie monoparental─â sau nu, regulile clare ╚Öi limitele le ofer─â copiilor un sentiment puternic de siguran╚Ť─â. Totu╚Öi, atunci c├ónd e╚Öti p─ârinte singur, stabilirea de reguli ╚Öi de limite poate fi o misiune grea, mai ales dac─â lu─âm ├«n calcul nivelul de stres sau de oboseal─â pe care ├«l acumulezi zi de zi.

Fie c─â ne raport─âm la divor╚Ť, abandon sau deces, este posibil s─â observi un comportament diferit din partea micu╚Ťului. Acest lucru este pe c├ót se poate de firesc. Mai jos sunt c├óteva idei utile prin care po╚Ťi ├«ncuraja un comportament adecvat al celui mic, dar ╚Öi s─â gestionezi diferitele situa╚Ťii generate de o atitudine necorespunz─âtoare a acestuia:

Acord─â importan╚Ť─â sentimentelor copilului

├Äncurajeaz─â-l pe cel mic s─â vorbeasc─â despre furia, frust─ârile sau sup─âr─ârile sale ╚Öi arat─â-i c─â ├«l ascul╚Ťi ╚Öi c─â ├«╚Ťi pas─â. Po╚Ťi ├«n╚Ťelege sentimentele sale negative f─âr─â a accepta un comportament negativ.

Creeaz─â reguli clare

Discut─â cu micu╚Ťul despre regulile pe care fiecare membru al familiei trebuie s─â le respecte. Este perfect ├«n regul─â s─â ai un stil de parenting diferit de cel al fostului partener.

Încearcă să fii consecvent

Copiii reac╚Ťioneaz─â mult mai bine la schimb─âri dac─â au reguli consecvente. De asemenea, p─ârintele este primul care trebuie s─â respecte toate limitele stabilite ╚Öi s─â nu fie dezam─âgit dac─â, ├«n prim─â faz─â, micu╚Ťul nu le accept─â pe deplin.

Alege care sunt cele mai importante probleme pe care trebuie s─â le gestionezi

Abordarea problemelor legate de disciplinarea copilului poate fi o activitate epuizant─â atunci c├ónd vorbim despre o familie monoparental─â. A╚Öadar, un lucru care te poate ajuta s─â ai mai mult─â energie ╚Öi s─â ac╚Ťionezi mai calm este s─â te raportezi la gravitatea situa╚Ťiei cu care te confrun╚Ťi.

De exemplu, este cu adevărat atât de grav faptul că juniorul a făcut dezordine în cameră sau este mai important să te focusezi pe comportamentul său cu cei din jur?

Ob╚Ťinerea echilibrului parental

La fel ca to╚Ťi ceilal╚Ťi p─ârin╚Ťi, s-ar putea s─â ├«nt├ómpini deseori dificult─â╚Ťi ├«n ceea ce prive╚Öte ob╚Ťinerea echilibrului parental.

A╚Öadar, dac─â consideri c─â ai ├«n mod frecvent reac╚Ťii exagerate sau ie╚Öiri temperamentale, f─âr─â a schimba cu adev─ârat ceva ├«n atitudinea micu╚Ťului, atunci o solu╚Ťie la care po╚Ťi apela este ajutorul unui profesionist.

De asemenea, unii adul╚Ťi consider─â c─â dup─â un divor╚Ť, abandon sau deces al celuilalt p─ârinte, copilul a trecut deja prin suficiente etape, ├«nc├ót nu mai trebuie disciplinat. Totu╚Öi, acest tip de ac╚Ťiune evit─â problemele de mai t├órziu.

Gestionarea propriilor sentimente sau probleme

Fie c─â ├«╚Ťi dore╚Öti asta sau nu, copilul va fi martorul momentelor tale de triste╚Ťe, sup─ârare, furie sau stres.

Cu toate acestea, este deosebit de important s─â ├«i aminte╚Öti celui mic c─â nu el este cauza problemelor sau sentimentelor cu care te confrun╚Ťi ╚Öi c─â iubirea ta fa╚Ť─â de el este neschimbat─â.

De regul─â, se recomand─â ca adul╚Ťii s─â evite ├«nc─ârcarea emo╚Ťional─â a micu╚Ťilor cu propriile probleme sau st─âri cu care se confrunt─â, deoarece, ├«n timp, acest lucru ├«i va transforma pe cei mici ├«n tineri cu probleme de anxietate. De asemenea, po╚Ťi apela la sprijinul unui psiholog sau a unui prieten.

A╚Öadar, av├ónd ├«n vedere toate aspectele de mai sus, tu c├ót de mult contribui la fericirea copilului t─âu? Chiar dac─â faci parte dintr-o familie monoparental─â sau nu, ├«ncearc─â ori de c├óte ori po╚Ťi s─â ├«i acorzi micu╚Ťului aten╚Ťia cuvenit─â ╚Öi s─â adop╚Ťi o atitudine corect─â cu privire la propriile sale probleme, sentimente sau dificult─â╚Ťi pe care le identific─â.

De obicei, p─ârin╚Ťii sunt cele mai semnificative modele la care cei mici apeleaz─â atunci c├ónd cresc ╚Öi ├«nt├ómpin─â situa╚Ťii dificile, motiv pentru care nu trebuie s─â mai neglijezi rela╚Ťia pe care o ai cu ace╚Ötia.

L─âsa╚Ťi un comentariu
Suna