Urmărește-ne în social media

Ghidul mămicilor înainte de Crăciun: Cum înveți copilul să împartă jucăriile cu cei din jur?

Iarna a venit, iar noi am intrat voioși în luna decembrie, cunoscută și sub denumirea de luna cadourilor. Ce înseamnă asta? Pe de o parte, pentru cei mici se referă la anotimpul veseliei, al magiei, dar și al darurilor aduse de Moș Crăciun, iar pentru părinți este vorba despre o perioadă pe cât de poate de aglomerată și de costisitoare.

Totuși, prețul cadourilor pe care le pregătim pentru micuți nu este cea mai mare dintre problemele cu care adulții se confruntă. De fapt, o dificultate pe care aceștia o identifică constant este imposibilitatea de a-i convinge pe copii să devină mai darnici și să își împartă jucăriile cu cei din jur. În realitate, aceasta este o situație frecventă pe tot parcursul anului și nu doar în apropierea Crăciunului.

Cum îi învățăm pe juniori să împartă?

Dacă piticul tău refuză să împartă jucăriile favorite (indiferent dacă este vorba despre trusa de desen sau despre tabla magnetică)nu este cazul să te îngrijorezi. Reacția lui nu este bazată pe egoism, ci este perfect firească la vârsta sa. Așadar, generozitatea în sine este o abilitate care se dezvoltă în timp și, implicit, are nevoie de câțiva ani spre a intra în reflexul juniorului.

Învață să înțelegi copilul și atitudinea pe care acesta o are

Împărțirea lucrurilor este un concept pe care copilul nu îl poate înțelege și, automat, nu și-l poate însuși în primii ani de viață. De asemenea, refuzul său nu este deloc legat de abilitățile sale sociale.

Pentru a-l învăța pe cel mic să privească lucrurile dintr-o altă perspectivă, te sfătuim să încerci să îl faci să conștientizeze impactul pe care îl are asupra celor celorlalți. Spre exemplu, atunci când îi oferi diverse obiecte, subliniază faptul că te simți fericită din acest motiv. La fel poți proceda și când acesta îți oferă, la rândul său, un lucru al lui.

Evită să pedepsești încăpățânarea copilului

Unii părinți au tendința de a-și pedepsi micuțul dacă acesta se încăpățânează să nu împartă jucării sau, dimpotrivă, îl forțează pe copil în acest sens. Din păcate, aceasta este o greșeală: copiii trebuie încurajați și nu apostrofați.

De asemenea, este important să înțelegi că pedeapsa încurajează resentimentele și nu dezvoltarea generozității.

Oferă-i micuțului un exemplu bun de urmat

Nu este deloc un secret faptul că micuții adoptă din purtarea adulților care îi înconjoară. Astfel, dacă piticul tău observă că ești o persoană darnică, care nu se sfiește să împartă cu cei din jur, în timp, va prelua acest obicei.

Transformă împărțitul jucăriilor într-o activitate distractivă

O modalitate excelentă de a-l învăța pe copilaș să devină mai generos este prin intermediul jocurilor bazate pe cooperarea participanților.

Spre exemplu, începe prin a aranja împreună piesele unui puzzle, iar mai apoi, prin a-i invita pe micii săi prieteni pentru a desfășura această activitate alături de junior.

Așadar, tu cum reacționezi la astfel de situații? Dacă te confrunți cu acest gen de probleme, în care copilul tău nu este de acord să împartă jucăriile cu ceilalți (sau alte obiecte preferate), atunci încearcă să aplici sfaturile de mai sus. Cu siguranță, vei observa în scurt timp schimbări în comportamentul său.

Lăsați un comentariu
Suna