Urmărește-ne în social media

Cumpărăturile de sărbători: frica mămicilor de a se confrunta cu crizele de tantrum ale copiilor? Învață cum să gestionezi accesele de furie ale celor mici

Copilașul tău are în mod frecvent accese de furie? Fie plânge într-un mod zgomotos, țipă, îi lovește pe cei din jur sau devine din ce în ce mai agresiv? Ei bine, toate aceste manifestări sunt extrem de comune în cazul micuților și poartă denumirea de tantrum-uri.

Astfel, tantrum-urile semnalează stările de natură afectivă pe care juniorii le experimentează, având la bază numeroase cauze, precum foamea, lipsa de confort, diverse dorințe care nu au fost împlinite, oboseala, etc. În principal, acestea apar în jurul vârstei de 2 și 3 ani.

Întrucât copiii nu se pricep să își gestioneze emoțiile, să le țină sub control sau, cel puțin, să le înțeleagă, iau naștere o serie de reacții extrem de tulburătoare, poziționându-i pe părinți sub semnul îngrijorării.

Cele două tipuri de tantrum-uri:

Spre a găsi cea mai bună cale de rezolvare a ieșirilor necontrolate ale copiilor, devine esențială capacitatea de a deosebi celor două tipuri de accese de furie:

- Tantrum-urile de frustrare (neintenționate) au loc atunci când micuții încearcă să își exprime, dar și să își gestioneze o serie de emoții puternice (așa cum sunt: gelozia, furia sau frustrările)

- Tantrum-urile manipulative (intenționate) se manifestă atunci când piticul apelează la un comportament anterior pentru a-și îndeplini un anumit scop, știind că are succes în acest fel.

Perioada sărbătorilor poate deveni una extrem de neplăcută pentru adulți, mai ales atunci când trebuie să meargă la cumpărături, însoțiți de juniori. Dat fiind faptul că majoritatea magazinelor sunt aglomerate cu jucării de tot felul, care mai de care mai colorate și mai atrăgătoare pentru cei mici, părinții aleg să cumpere mai mult online.

Chiar dacă magazinele online pentru copii le oferă adulților numeroase avantaje și produse de înaltă calitate, evitarea unei activități firești, așa cum este mersul la cumpărături, nu este o soluție.

Cum rezolvi problema tantrum-ului?

Te sfătuim ca, atunci când petreci timp cu cel mic, să îi oferi ocazia de a prelua conducerea în diverse activități. Totodată, dacă adoptă un comportament corespunzător, nu ezita să îl lauzi.

În cazul în care copilașul are ieșiri necontrolate, însă nu își pune viața în pericol și, bineînțeles, nici pe a celor din jur, nu mai încerca să îl calmezi. Lipsa de atenție în acele momente îl va ajuta să se calmeze și să înțeleagă că nu susții astfel de reacții.

Uneori, și juniorii au nevoie de spațiu pentru a se descărca de emoțiile negative. Prin urmare, asigură-te că nu îl copleșești, din dorința de a-l elibera de stările deloc plăcute cu care se confruntă.

De asemenea, părinții trebuie să fie pe cât se poate de calmi în asemenea situații inconfortabile. Chiar dacă este greu, atitudinea ta îl va determina să se oprească în scurt timp.

Indiferent de dificultatea momentelor prin care treci, nu uita că tantrum-urile sunt normale și deosebit de comune. Nu ești nici prima mămică îngrijorată și nici ultima, motiv pentru care încearcă să ții cont de sfaturile de mai sus, fără a da curs grijilor!

Lăsați un comentariu
Suna